Rozhovor s JUDr. Lenkou Vančatovou

17.05.2014 10:56

- Dobrý den, dozvěděl jsem se, že se má poblíž ulice Lohniského a Lamačova něco stavět?

- Ano, zatím se informace hledají těžko, investor společně s úřadem MČ Praha 5 mají v plánu výstavbu zahradní restaurace pro 100 lidí, podium pro koncerty, atd.

Stavba má být na parc.č.1044/1 Hlubočepy, to je pozemek u parkoviště před domy Lohniského 4, 6, 8 za asfaltovým hřištěm mezi dětským hřištěm a cestou do Klukovic. Materiály jsou k nahlédnutí pouze u referentky stavebního úřadu Ing.Jany Voříškové.

První veřejné projednání se podařilo zmařit, protože nebyla dodržena 15ti denní lhůta pro vyvěšení oznámení o konání řízení na dotčeném pozemku. Pokud bychom chtěli stavbě zabránit, musíme na dalším řízení (konec května) vznést kvalifikované námitky proti stavbě a souběžně rozjet občanské protesty, petice a žaloby o zrušení opatření obecné povahy.

- Jak je možné, že jsem o tom doposud nic neslyšel ani nečetl?

- Je to pečlivě připravený a velmi dobře utajovaný podraz na místní občany. Obec informuje o všem možném, o revitalizaci pěších zón, o čarodějném lese, ale o restauraci pro sto lidí ani slovo. Pečlivě sleduji Pražskou 5, ale ani tam jsem žádnou zmínku o změně územního plánu či o výstavbě restaurace nezaregistrovala.

- Je v plánu výstavba dalších parkovacích míst a přístupové komunikace?

- Parkovací místa nejsou podle plánů potřeba. Je to zahradní restaurace pro místní obyvatele, kterým se má zvýšit komfort bydlení a zlepšit občanská vybavenost a kulturní vyžití. Do zahradních restaurací se podle obce auty nejezdí, lidé tam budou chodit pěšky a jezdit na kole.

- Můžeme ještě nějak výstavbě zabránit?

- Zakládáme občanské sdružení, kde se uplatní každá profese. Budeme potřebovat projektanta, architekta a stavaře, aby porovnali, zda projekt je v souladu s územním plánem. Hodí se každá maličkost, informovanost prostřednictvím webových stránek ušetří spoustu času a zapojí mnohem víc lidí.

- Jak mohu já osobně přispět?

- Bude sestavena petice proti realizaci záměru, kterou můžete podpořit svým podpisem, dále můžete informovat spoluobčany o těchto stránkách a plánovaných aktivitách. Pokud se chcete více angažovat, kontaktujte nás.